Over Local2Local
Voor deze opdracht was mijn opdrachtgever Local2Local. Het doel van Local2Local was om boeren en consumenten dichter bij elkaar te brengen. Ik dacht meteen aan mijn familie in Zeeland die zelf ook op het platteland werken. Ik hoor hen vaak praten over hoe slecht het met de boeren gaat dus ik wilde ze een handje helpen. Na het lezen van de briefing en mijn onderzoek te hebben gedaan naar Local2Local koos ik voor de doelgroep studenten tussen de 17 en 25 die duurzamer willen leven. Ik heb hiervoor gekozen omdat studenten ver weg wonen van het platteland en vaak goedkoop eten kopen wat vaak niet gezond is en minder vers is. Maar ook omdat ik op de Local2Local site zag dat ze samenwerken met hogescholen. Ik dacht dat ik daar wel iets mee kon doen. Mijn keuze was dus duidelijk, ik moest nu alleen nog gaan bedenken hoe ik hier een concept bij kon bedenken.
Mijn rol in dit project
Ik werkte dit project volledig alleen, ik zag dit als een flinke uitdaging maar het leek me wel interessant om zelf de keuzes te maken zonder hier een meningsverschil in te hebben. Ik heb dus tijdens dit project alle rollen zelf gedaan. Ik heb onderzoek gedaan en hieruit de belangrijke punten gehaald. Hieruit heb ik in mijn eentje een ontwerp gemaakt en deze gepitcht in een een video van 1,5 minuut.
Onderzoek
Om een beter overzicht te krijgen van de huidige situatie voor studenten en boeren besloot ik om deskresearch te doen. Ik wilde weten of boeren genoeg feedback kregen op hun producten , of studenten nou eigenlijk wel of niet bezig waren met het milieu, hoe je beter kan leven als student en ik wilde weten of er boeren bij mij in de buurt waren en of zij beschikbaar waren voor interviews.
Na het bekijken van een aantal websites kwam ik erachter dat er veel tussenschakels zitten tussen boer en consument, en dit was niet alleen de supermarkt. Door deze tussenschakels krijgen boeren geen eerlijke prijs voor hun producten en ze krijgen ook nauwelijks feedback op hun producten.
Een boerderij die op dit moment wel de directe connectie tussen klant en boer heeft is boerderij Zevenbergen. Zij hebben een boerderij winkel met producten van verschillende boeren in heel de Nederland. Deze producten komen vers van het land en worden los of in een groente pakket bezorgd of ze kunnen worden opgehaald.
Volgens het CBS zijn jongeren tussen de 18 en 25 het meest milieu bewust. Jongeren maken zich wel zorgen om het klimaat maar 38% van hen durft dit nog niet uit te spreken. Ook weten veel studenten niet hoe zij moeten beginnen met duurzamer leven of ze hebben de leefruimte hier niet voor. Ook lezen jongeren veel over misverstanden in productie bedrijven en 33% van de jongere generatie boycott producten wanneer ze erachter komen dat iets niet duurzaam is.
Ik zag dus uit mijn research dat ik iets moest gaan doen met het feedback geven aan de boeren, tussenstappen verminderen en studenten helpen bij het beginnen bij het opstarten van een duurzaam leven.
Toen ik mijn doelgroep had vastgesteld, wist ik de perfecte avond om mijn doelgroep wat vragen te stellen. Mijn zus had namelijk een paar vrienden uitgenodigd en die vielen allemaal binnen mijn doelgroep. (studenten tussen de 17 en 25 die duurzamer willen gaan leven.) Deze avond heb ik Jainallie , Bas en Quincy geïnterviewd. Ook heb ik tijdens een wandeling met een vriendin van mij (Senna), een interview gehouden.De belangrijkste resultaten vond ik :
- Veel studenten willen wel duurzamer gaan leven maar ze hebben geen idee waar ze mee moeten beginnen.
- Veel studenten hebben door dat het niet goed gaat met het milieu, ze denken hier wel over na maar vinden het moeilijk om in actie te komen.
- Duurzame producten zijn vaak te duur voor studenten en daarom kiezen ze voor de goedkoopste optie die er is tijdens het halen van hun spullen.
- Studenten vonden het idee van lokale producten eten niet erg, alleen hadden ze geen zin om daarvoor ver te reizen. Daarom vonden ze het niet erg om een ophaalpunt te hebben bij hun universiteit. Ze moesten deze spullen dan wel kunnen ophalen op een bepaald tijdstip zodat de producten niet zouden vergaan.
- Het geven van feedback in ruil voor korting was een goed idee, maar de respondenten zijn bang dat ze dit gaan vergeten.
- Studenten eten bijna elke week hetzelfde.
Nadat ik nu wist waar de studenten aantoe waren wilde ik ook graag weten hoe de boer het nou eigenlijk heeft. Daarom wilde ik kijken of een boer misschien interesse had om een interview met mij te doen. Ik wist al snel welke boer ik wilde interviewen, ik haal namelijk al onze groenten bij een boer in Zuidland (boerderij Zevenbergen). Ik heb haar dus meteen gebeld om te vragen of zij een afspraak wilde maken. Dat kon gelukkig diezelfde week maar ik had nog even genoeg tijd om wat research naar de boer zelf te doen en aan de hand daarvan een aantal vragen te bedenken. Uit mijn interview kwamen een aantal interessante resultaten:
- Boeren werken veel samen en daarom heeft ze zo veel connecties
- Een boer is erg afhankelijk van het weer en het seizoen omdat bij lekkerder weer eerder naar de boerderij gaan dan met minder lekker weer.
- Hergebruik is erg fijn en klanten willen hier ook aan meehelpen. Zo brengen zij eierdozen terug en zakjes van de groenten.
- Een boer is erg afhankelijk van zijn of haar klanten, de klant moet dus tevreden zijn. Daarom vind de boer feedback fijn want zo weten zij of de producten van goede kwaliteit is. Ze probeert dus goed op te letten wat te klanten haar te vertellen hebben.
- Studenten halen vaak producten die goedkoop lijken maar ze zijn uiteindelijk duur, deze producten doen niks voor je lichaam. Bij de boer kan je producten halen die vers en gezond zijn.
Conceptontwikkeling
Na mijn interviews heb ik de resultaten verwerkt in statement cards en heb ik een frame the problem gemaakt. Ook heb ik een generatieve sessie gehouden met twee studenten en zo heb ik een aantal ideeën gegenereerd.Ik wilde ervoor zorgen dat de app leerzaam was voor de studenten en handig was voor de boeren met de feedback. Ik had daarom in totaal 6 verschillende features die hierbij zouden gaan helpen.
Het recyclen van producten
Op deze feature krijgen de studenten uitgelegd dat de boeren hun producten vaak recyclen en dat ze het erg waarderen om bijvoorbeeld eierdozen terug te krijgen. De studenten kunnen zien waar ze de producten kunnen inleveren en dit kunnen ze dan bijvoorbeeld doen als ze hun nieuwe producten gaan ophalen. Dit helpt de studenten en boeren om duurzamer te leven doordat alle verpakkingen dan niet steeds worden weggegooid maar worden hergebruikt. Ook hoeven de boeren dan niet steeds nieuwe verpakkingen in te kopen en zo zijn ze beter uit en het helpt het milieu.
De mystery box
In deze feature is de optie om een mystery box te bestellen. Ik was met dit idee gekomen omdat ik doorhad dat studenten niet gevarieerd genoeg eten. Ook kwam ik erachter dat de boeren moeten leven van het seizoen en dat ze in de winter veel minder verkopen. Met de mysterybox weten de studenten niet wat ze krijgen, ze ontvangen groentes van de lokale boeren. Deze groenten zijn dus volgens het seizoen. De boer zal dus veel meer gaan verkopen tijdens de koude seizoenen waarin ze normaal minder omzet hebben.
Tips om duurzamer te leven
Uit mijn onderzoek bleek dat studenten niet weten hoe ze duurzaam moeten leven. Ik wilde dus in mijn concept wat toevoegen waarin de studenten dit gaan leren. In mijn generatieve sessie was er een idee om een pagina te maken met tips waarin stond hoe een student hun leven net iets duurzamer kan maken. Ik vond dit een super idee en ik heb daarom dit idee ook toegevoegd in mijn concept.
Het delen van tips en gerechten
Uit mijn generatieve sessie kwam ook het idee om een page te maken waarin iedereen elkaars ervaringen kon delen. Ik vond dit handig en bedacht ook op deze pagina de favoriete boeren van dit moment toe te voegen. Daarnaast kunnen studenten hun eigen recepten met de groentes uit het mystery pakket delen en hier een cijfer aan geven. Als laatste kunnen de studenten ook nog meer tips delen die op de tips pagina kunnen worden toegevoegd. De studenten kunne op deze pagina dus van elkaar leren en zien bij welke boer nou het lekkere eten te halen valt. Zo komen de boeren ook nog wat meer in de spotlight te staan.
Feedback geven aan een specifieke boer met een puntensysteem voor korting
Vanaf het begin van mijn onderzoek wilde ik een feedback optie maken. Toen ik erachter kwam dat de feedback heel belangrijk was voor de boeren bleef dit bovenaan mijn lijstje staan. Met deze feature kan de student vertellen wat ze over een product vinden van een specifieke boer. Ik moest wel bedenken hoe ik dit aantrekkelijk voor de student kon maken aangezien die er anders geen voordeel aan hadden. Daarom bedacht ik om een punten systeem te maken voor korting op bijvoorbeeld de mystery box. Hiermee zouden de studenten dus een aansporing hebben om de feedback te geven en de boeren zouden voordeel hebben omdat ze de feeback ontvangen op hun producten.
Overzicht van boeren en scholen in jouw buurt. Deze kan je dan toevoegen aan je favorieten.
Als laatste heb ik de allerbelangrijkste feature. Het overzicht van de locale boeren. Anders kan je natuurlijk niet zien wie je producten produceert. Je kan ook je boer een hartje geven om snel bij je favoriete boer te komen voor je favoriete product. Ook kan je zien waar en wanneer je dit product kan ophalen bij een universiteit of hogeschool. Hier kan je zelf een tijdstip voor uitkiezen zodat je groentes koel en vers blijven tot je weer naar huis gaat van school.
Wat heb ik uiteindelijk geleerd?
Ik heb geleerd dat alleen een project maken toch meer een uitdaging is dan dat ik had verwacht. Ik had door dat ik tien keer zo hard mijn best moest doen en dat ideeën genereren niet even snel gaat omdat je met minder personen bent. Samenwerken is dus belangrijk en ik had echt door dat ik dit miste.
Ook vond ik het fijn om twee kanten van het verhaal te leren. Zo zag ik hoe het is bij de studenten maar ook bij de boeren. Hierdoor kon ik de app in het voordeel van beide partijen maken.